200639901919831 Spring naar content

Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme

De Wwft

Wellicht heb je gemerkt dat er in de financiële dienstverlening steeds meer vragen worden gesteld over jouw identiteit. Binnen de makelaardij is dit ook het geval.

Op basis van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) moeten wij al onze klanten identificeren én de identiteit verifiëren. Als makelaar moeten wij weten met wie wij zaken doen.

Of je als koper of verkoper met ons kantoor te maken krijgt: het is voor jou ook fijn om te weten dat de partij van wie je koopt of verkoopt, ook gecheckt is.

Herkomst van middelen

Als de identiteit is geverifieerd, wordt er gevraagd hoe je een aankoop gaat financieren. Zo’n vraag kan onbegrip oproepen, maar helaas zijn wij verplicht om te achterhalen wat de herkomst is van het geld. Van de wetgever moeten wij vaststellen dat er met de aankoop geen geld wordt witgewassen. Wij zijn als makelaar betrokken als poortwachter.

Als alle zaken met betrekking tot de WWFT in kaart zijn gebracht, voldoen wij aan onze verplichting van het cliëntenonderzoek.

Melding FIU

Mochten wij het vermoeden hebben van een (voorgenomen) ongebruikelijke transactie, dan zijn wij verplicht om een melding te doen bij de FIU Nederland (Financiel Intelligence Unit).

Hoe nu verder?

Uiteraard begrijpen wij dat de bovengenoemde zaken om privacygevoelige informatie vragen. Het voldoen van het verzoek om deze informatie is echter niet in strijd met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Als je nog vragen hebt over de Wwft, dan kun je contact met ons opnemen via info@rogamakelaars.nl of telefonisch via 076 514 86 56.